“El passat dimecres 23 de gener tots els alumnes de 2n de batxillerat vam anar al Llevant Teatre a gaudir d’una lectura dramatitzada sobre la novel·la Mirall Trencat de Mercè Rodoreda, la qual vam llegir al llarg del primer trimestre. És una de les lectures prescriptives de la Selectivitat.
Mirall Trencat narra la vida d’una família abans, durant i després de la Guerra Civil. S’expliquen tres generacions des de l’ascens social de la Teresa Goday fins a la destrucció de la família. Aquest pas del temps ve representat per la mateixa torre de Sant Gervasi on viuen, element que esdevé un personatge més de la novel·la. D’altra banda, trobem diverses petjades de la mateixa autora al llibre, com són les flors, record de la seva infantesa, i els somnis.
Per veure la resta de la galeria de fotos, fes clic sobre la imatge
En l’obra que vam veure, i tal com ens van aclarir les dues actrius després, entraven a escena els següents personatges: Teresa Goday i Armanda, representades per les dues actius; l’àlbum de fotos de la Teresa, projectat en una pantalla central amb imatges que simbolitzaven diversos moments de la història; i els espectadors, comparats amb els àngels que també surten a l’obra.
En acabar la representació, vam poder fer algunes preguntes a les actrius sobre el llibre i l’espectacle. Destaquem la tria de fotografies, totes extretes de l’Arxiu Històric de Sant Gervasi, molt ben trobades i que ajudaven a seguir millor la lectura dramatitzada. Precisament, en una d’aquestes fotografies sortia Mercè Rodoreda de petita amb el seu avi. També se’ls va demanar el perquè de la lectura dramatitzada i van explicar que volien que predominés la veu, a banda de voler passar pels moments més importants de la vida de la família, cosa impossible d’escenificar tractant-se només de dues actrius.
L’obra va tenir força èxit. El més discutit és que es tractés d’una lectura dramatitzada, possiblement perquè molts no ens ho esperàvem.”
Judit Costa Vázquez