Dia 1

Bona nit,

Ja hem arribat a casa després d’un llarg dia de viatge. Tot ha anat perfecte, només hi ha hagut un retard de 20 minuts del vol per problemes burocràtics, però ha estat molt plàcid. Quan hem començat a descendir per aterrar, hem pogut gaudir d’un paisatge immens sense límits tot blanc, quina sensació de pau! Hem arribat a Hèlsinki a les 15:30 i ens esperava un dia clar però a menys 6 graus; però com que no hem hagut de sortir de l’aeroport per agafar el primer tren, ni ens n’hem adonat. En 20 minuts s’ha fet de nit i hem arribat a l’estació de Tikkurila, on hem hagut d’esperar una horeta per agafar el tren cap a Lappeenranta. Aquí sí que hem sentit la temperatura!! Tanmateix, hem entrat dins l’edifici i hem pres una xocolata calenta per escalfar-nos i renovar energies per seguir el viatge.

Primera sorpresa: al tren ningú parlava, hi havia un silenci al qual no estem acostumats, però la veritat és que el viatge ha estat molt agradable. Hem après que en els espais públics ningú parla per no molestar. A mesura que ens anàvem apropant, els nervis han començat a aparèixer… però ara ja tothom és a casa ben tranquil i calentó resguardant-se dels menys 13 graus de temperatura que hi ha a l’exterior.

Fins demà!
Manuela i Deborah

Dia 2

Avui hem arribat a les 9:00 a l’escola des de diferents llocs dispersos de la zona. En primer lloc, ens han fet un tour per les instal·lacions i aules, com les d’economia domèstica. Després hem fet un Kahoot sobre Finlàndia i a les 11 hem dinat al menjador ultramodern de l’escola que disposa d’unes cuines perfectament equipades per preparar el menjar de tot l’alumnat.

Un cop hem acabat, ens han portat bosc endins a fer activitats a l’aire lliure, com pesca i trineus, a més de menjar un snack al voltant d’una foguera. Per últim, qui ha volgut ha anat a la sauna o a un bany calent a fora envoltats per un magnífic paisatge d’arbres nevats.

Qui ha volgut s’ha quedat a la casa a resguard del fred gelador de l’exterior.

I ja des del bosc cap a les cases a ressopar i descansar!

Com veieu, el dia ha donat per molt!!
Deborah i Manuela

Dia 3

Benvolgudes famílies,

Avui hem passat el dia a l’escola. Ens hem trobat tots a l’auditori de l’escola per començar a dissenyar la portada del nostre llibre Our family is in the mood for green. Ens hem distribuït en grups internacionals i, tenint en compte els contes per a nens sobre sostenibilitat que hem escrit, hem començat a fer esborranys per a la portada i contraportada del llibre.

A les 10:30 ens hem dividit en dos grups per fer dues activitats: creació d’un pòster sobre les tradicions culinàries de Finlàndia i cuina d’una recepta típica de la zona: cassoletes de sègol amb crema d’arròs. Ens hem pogut adonar de les magnífiques instal·lacions de cuina de les quals els alumnes poden gaudir un cop a la setmana en el mar de l’assignatura “Home economics”. La professora ens ha explicat que en aquesta matèria aprenen a gestionar el pressupost domèstic, netejar i cuinar. Tots els alumnes cursen la matèria fins als 14 anys i després és optativa. També tenen una assignatura de costura i bricolatge obligatòria. La veritat és que ens hem divertit molt cuinant!

El dinar a la cantina ha estat a les 11:15, avui tocava puré de verdures i plàtan, molt lleuger per a nosaltres.

Després hem fet un tast de plats finlandesos, incloses les nostres tarteletes, i ens hem sentit crítics gastronòmics, ja que ens han donat una fitxa on havíem de descriure el gust, olor, textura i puntuar els plats. Aquí s’ha acabat el dia, a les tres els alumnes han anat cap a casa amb el transport escolar o caminant a través del bosc nevat.

Alguns s’han trobat al vespre a la parròquia per fer una festa i altres han fet sauna, passejades pels llacs gelats…
Fins demà!

Dia 4

Hola!

Avui dimecres ha estat un dia de cel ras i lluminós gràcies al sol sobre la neu refulgent. Això també ha fet que el terra estigués especialment congelat i lliscant, amb el que hi ha hagut alguna relliscada, però sense importància.

Primer, ens han fet un tour per la ciutat de Lappeenranta amb el magnífic llac convertit en pista d’esquí i el fort antic al turó que servia de defensa de les invasions russes. A les 11 hem entrat tots a un petit quiosc per demanar el nostre dinar consistent en un panet calent molt bo farcit amb carns, ou dur i salses.

Després hem visitat la universitat tecnològica de la ciutat amb 12000 estudiants d’arreu del món, on hem estat rebuts per la coordinadora de la Junior University per fer tot seguit dos tallers molt interessants sobre programació i turbines eòliques.

Un cop finalitzada la vista, els alumnes han aprofitat el temps lliure per anar al centre a fer una mica de shopping.

Demà sembla que serà un dia càlid, hi haurà temperatures per sobre dels zero graus.
Bona nit,
Deborah i Manuela

Dia 5

Bona tarda!

Com va el fred per Granollers? Aquí és suportable ben abrigadets com anem!

Avui hem acabat les portades i contraportades del llibre de contes infantils i hem triat la que volem que representi el projecte.
Després de dinar a l’escola, hem fet activitats de neu patinatge sobre gel al costat de l’institut. Hem tornat a l’escola i, a les tres, hem anat tots cap a casa cansats de fer esport i caminar amb dificultats pel carrer glaçat.

Si voleu veure més imatges de la trobada, ens podeu seguir a l’Instagram @inthemood4green

Ara ja estem preparant les maletes perquè demà marxem cap a Hèlsinki.

Salutacions,
Deborah i Manuela

Dia 6

Bona tarda!

A poc a poc ens acostem al final del viatge. Demà toca tornar amb una mica de pena per tot el que deixem aquí: amics, anècdotes, fred, aprenentatges…

Aquest matí un autocar ens ha portat a tots a passar el dia a Hèlsinki. En arribar hem anat a dinar al restaurant de la biblioteca municipal, un edifici modern que demà visitarem amb més calma. Després hem fet una ruta pels indrets més emblemàtics de la ciutat mentre fèiem un rally fotogràfic per l’Instagram.

Els portuguesos han marxat cap a l’aeroport i dues hores després ho han fet els suecs. Els finesos han tornat cap a casa i nosaltres ens hem desplaçat amb tramvia a l’hotel on passem l’última nit. Ara hem preparat una mica de menjar del supermercat a la cuina de l’alberg i ja som a les habitacions per descansar.

Ha estat un llarg dia i demà al matí encara tindrem temps de passejar per la ciutat ben abrigadets, aquí el fred és més humit i es nota. També anirem a visitar el Museu Amos Rex d’art modern.

Ens veiem cap a les 8 a l’aeroport.

Bona nit!
Manuela i Deborah