Entre el 10 i el 12 de Març, tot l’alumnat de segon de batxillerat, a través de la matèria comuna d’Història de Catalunya i Espanya,

Per tercer any consecutiu, hem portat a l’alumnat de 2n Batxillerat a través dels camins de l’exili republicà, del Pirineu català fins a Toulouse, capital de l’exili i destí final de la nostra ruta, travessant els escenaris de l’operació reconquesta, camins de la llibertat, espais de memòria…

Enguany, hem tingut la sort de compartir viatge amb les seves protagonistes: dones descendents d’exiliats i resistents.
Front a front, l’alumnat no només ha pogut interactuar amb la història viva, gràcies al diàleg amb els seus testimonis, sinó que en conèixer-les, ha pogut viure i sentir la realitat passada i heretada.

Provocar l’alumnat a través de l’aprenentatge kinestèsic, és una peça clau per desencadenar emocions que ancoren coneixements. Com que, qui no s’emociona no aprèn, el nostre objectiu és provocar emocions per significar aprenentatges que d’altra manera, serien abstractes, anodins, anònims.

És una sort poder seguir gaudint d’oportunitats de treball com aquesta. Un risc per a alguns, una gozarada per d’altres, prendre decisions sobre com aprendre és també una presa de consciència i un posicionament respecte de quina educació volem i què esperem dels aprenentatges.

Entendre l’escola com un espai de transformació implica també canviar la manera d’ensenyar i d’aprendre. Eixir-se de la norma, transgredir-la. La pedagogia compromesa representa una militància a favor de la llibertat i l’esperança.

Només així, fent #educacioenmemoria i #educaciociutadana, podrem ser dignes hereves del llegat que la república cultural va deixar per a les futures generacions. Només així podrem assegurar un futur per la llibertat, la justícia social i la democràcia.

#gracies
#escolapublica
#erasmus
#geopoliticadelexili
#educacioenmemoria
#segonbatxillerat
#memoriademocrática