Durant els darrers mesos, els alumnes de 1r d’ESO de l’Institut Celestí Bellera hem estat llegint un llibre titulat L’evolució de la Calpurnia Tate, de Jacqueline Kelly. A partir d’aquí, com que ens va agradar tant i a tots ens va semblar un llibre que dona un significat molt important a la ciència, vam decidir-ne fer alguns treballs. Si t’has llegit el llibre i t’ha agradat molt, millor; però en el cas que no l’hagis llegit, en aquesta crònica podràs conèixer una mica de què va i potser et venen ganes de llegir-lo.
Primer de tot, els alumnes van llegir el llibre. Tracta d’una nena que es diu Calpurnia, que és molt curiosa i té moltes ganes d’aprendre coses noves. L’únic i gran problema que té és que a l’època en què viu no s’accepta que les dones estudiïn. A partir de llegir aquest llibre, les tutores de ciències i català (Mònica Romano i Mireia Clares) van proposar als alumnes de 1r d’ESO barrejar la literatura i la ciència creant un vídeo significatiu sobre com ha evolucionat la dona, com ha evolucionat la ciència en els diferents anys i diferents temes dels quals tracta el llibre. D’aquí va sortir la idea de fer un concurs entre els vídeos presentats; els guanyadors/guanyadores es decidirien el dia 11 de febrer i, com a premi, van tenir un petit esmorzar gratuït amb tertúlia literària i científica de recompensa pel seu gran treball.
Aquí tenim a les guanyadores del concurs llegint el fantàstic llibre de L’evolució de la Calpurnia Tate.
La Mònica Romano, professora de ciències naturals, va poder contactar amb Neus Fígols, que és una treballadora de BBrown (una empresa de medicina i tecnologia) i tots els alumnes de 1r vam tenir el plaer que ens fes una petita xerrada. Ens va explicar l’evolució de la dona a la ciència i com havia estat la seva trajectòria fins a arribar a ser científica.
Aprofitant que la teníem al centre, vam veure tots els nostres vídeos per decidir quin seria el guanyador. Dins d’aquest debat, van sortir dues parelles guanyadores. Els dos grups que van guanyar van ser el grup format per la Jana Moré Zamorano i l’Eva Muñoz Aucancela. L’altre grup guanyador va ser el que estava compost per la Georgina Sánchez Fernández i l’Ainhoa Martín Aguilera.
El grup de la Jana i l’Eva va presentar un magnífic vídeo que tractava de l’evolució de la ciència comparant els recursos que tenia la ciència abans i ara. El grup de la Georgina i l’Ainhoa va fer un vídeo molt original que comparava la dona a la societat en el passat i en el futur.
Resumidament, hem fet molts treballs del llibre, que han sigut molt interessants, i ha valgut la pena fer-los per saber més coses i aprendre’n més. Ens han encantat aquestes idees que han tingut les professores, ja que és un mètode molt bo on els nens i nenes s’ho passen bé aprenent.
Jana Moré Zamorano, Eva Muñoz Aucancela, Georgina Sánchez Fernández i Ainhoa Martín Aguilera