UN MERCAT MEDIEVAL A SEGON D’ESO
L’altre dia vam projectar una mica de llum i claror històrica a allò que va ser la Darkish Age medieval, i ho vam fer escenificant un mercat. Sí!: mercats i fires (com aquella de Medina del Campo a la Meseta o de Vilafranca a Catalunya) concentraven i mostraven aquell món productiu (artesanal, gremial i mercantil) que s’obria pas a contracorrent i més enllà dels enclosures senyorials gegantins on el productor gratava la terra. Dominis on el productor romania lligat per una economia agrària a dures penes subsistencial.
Així els alumnes -com protagonitzant un joc de rol en viu o dramatúrgia- han esdevingut clergues, guaridors, joglars, trobadores, cavallers, escribes, mercaders, menestrals, Mestres cofrares, aprenents i companys de taller… Han comprès per ells mateixos el que significava organitzar l’espai mercantil en funció de l’ordre estamental prevalent. Han cercat per ells mateixos cóm es vestia, què es menjava, fins on arribava la moneda o la Lletra canvista i fins on el troc i la reciprocitat…
Han ballat com es dansava a l’època, tot rememorant els rituals ancestrals pre indoeuropeus que dansant al voltant del foc el volien agradar i preservar viu. Han après que no tothom podia dur armes…, i ni tan sols mantenir-les. Han protagonitzat justes entre guerrers i han comprès què era el blasó familiar afegit a un escut, generació rere generació… Han gravat i cromat en argila el seu propi quefer gremial tant com pigmentat éssers de mite i llegenda, fent-ne com feien els Mestres i els Oficials/Companys ceramistes.
Han recitat i escoltat l’idioma d’allò sacre. Han après a organitzar el temps entenent les successions de campanades eclesiàstiques que anunciaven els moments del dia i els seus oficis.
Entreu i viatgeu una estona en el temps, i sobre tot agafeu la mà dels qui han viatjat ja. Deixeu-vos guiar per la seva experiència creativa de mercat i gaudiu força d’ella!