CONNACTIONS
El passat dijous 5 de maig vam realitzar una experiència increïble, CONNACTIONS: una performance col·lectiva a càrrec dels alumnes de Batxillerat Escènic de l’Institut Celestí Bellera amb la col·laboració de Nicolas Spinosa i Marta Galán, en el marc del projecte “Hibridacions i contextos”, del MACBA.
Notícia a el9nou
El projecte se centra en obres que utilitzen procediments performatius: pràctiques indisciplinades, sense codis definits, permeables a influències visuals, musicals, escèniques i també imatges i processos de la vida quotidiana, de la cultura popular i de l’activisme social o de gènere.
Es tracta d’un procediment fonamentat en l’acció, la copresència artista-espectador, la permeabilitat respecte al context de presentació, el retorn al cos i a l’expressivitat, la potència de l’acte en directe, la irrupció del real i l’atzar i, fonamentalment, la desmaterialització dels processos i dels resultats artístics.
La performance permet proposar esdeveniments, activitats o cossos que fan coses, en contraposició a la representació (naturalista, objectual, il·lusòria) o a la reflexió.
El projecte proposa una lectura crítica que evidencia la transcendència de les pràctiques performatives en les arts visuals, les arts escèniques, el videoart o l’activisme social, i subratlla moments i autors paradigmàtics a través d’itineraris que reconstrueixen un teixit complex, més enllà d’una lectura cronològica lineal.
Acció i Teatralitats Dissidents és un projecte creat per Marta Galán per al MACBA.
http://www.macba.cat/ca/accio-
HIBRIDACIONS I CONTEXTOS
Projecte col·laboratiu entre centres i escoles d’art
3a edició
2015-2016
Fitxa per definir el projecte
Nom del projecte:
CONNACTIONS
PLANETA BELLERA 5, era la serie que utilitzàvem quan teníem al comissari al institut , ja que no som un institut convencional ….
Equip col·laborador Escola(es), Centre(s), Espai(s):
MACBA
Institut Celestí Bellera (Granollers)
Tutors responsables per part de cada entitat implicada:
Ariadna Miquel, Coordinadora d’Educació del MACBA
Anna Estany, INS Celestí Bellera
Artista convidat:
Marta Galán
Curs o especialitat implicada:
Grup: 15 alumnes de 2n de batxillerat
Especialitat: Arts escèniques
Assignatura: Cultura audiovisual
Antecedents de la relació MACBA-Celestí Bellera:
Durant 4 cursos vam treballar amb l‘experiència Turbinegeneration, proposada per la TATE Modern London i el MACBA. Es tractava d’un projecte pilot internacional d’intercanvis online on col.laboraven centres educatius, i que partia de l’exposició d’un artista diferent cada any a la Sala de les Turbines (Miroslaw Walka, Ai Wei Wei, Tacita Dean, Tino Segal).
L’experiència va comptar amb la col.laboracié en residència del crític i comissari independent Manel Clot.
Material de la primera edició de PLANETA BELLERA:
https://www.bellera.cat/girafulls/planeta-bellera-turbinegeneration-2010/
https://www.bellera.cat/galeria/displayimage.php?album=179&pid=6493#top_display_media
https://www.youtube.com/watch?
Durant el curs 2014-2015 es va convidar a l’artista i ex alumna del centre Luz Broto, que va proposar el projecte “70 dies fora de casa”. La proposta inicial d’aquest projecte era fer un procés rotatiu en el que cada estudiant ocupés durant un dia el lloc d’un altre estudiant de l’institut. Finalment, els alumnes que van poder realitzar-lo, van passar la tarda i la nit fora del seu punt de confort, a casa d’un altre alumne. Actualment, Luz Broto té obra a l’exposició Espècies d’espais del MACBA.
http://msagana.blogspot.com.es/p/70-dies.html
https://www.youtube.com/watch?
Degut a l’experiència viscuda amb la Luz Broto, els estudiants de batxillerat escènic inicien una sèrie de projectes de caire performàtic, que va avançant dia a dia.
Alguns d’ells han creat la companyia “Perduts”: http://perduts15.wix.com/
En aquest context sorgeix la idea de tornar a col·laborar amb el MACBA, sota el marc de Contextos i Hibridacions 2015-2016.
El tret de sortida que ens marquem és comú: d’una banda, abordar la pràctica performativa des dels seus referents històrics, provinents tant de les arts visuals com de les arts escèniques; de l’altra, reflexionar i treballar a partir del cos una proposta col·lectiva d’acció dissident dins la institució museística.
Des del Museu es proposa convidar a Marta Galán, autora i directora de projectes escènics, amb qui ja estem col·laborant en un nou projecte educatiu que duu per títol “Acció i teatralitats dissidents”: