“A la Maternitat d’Elna la mare em va donar la vida, i l’Elisabeth Eidenbenz, la confiança en el gènere humà.”
Entre el 1939 i el 1944, la suïssa Elisabeth Eidenvenz va crear una maternitat a Elna i va salvar la vida de 597 infants, fills de les exiliades catalanes i espanyoles que malvivien en condicions inhumanes en els camps de refugiats, i que van tenir la sort de ser acollides. La seva història va ser recollida per l’Assumpta Montellà, en el llibre La Maternitat D’Elna.
Els i les alumnes de l’optativa d’arts escèniques de 4t ESO el 3 de maig vam representar la nostra creació i treball: l’obra de teatre La Maternitat d’Elna, la qual hem treballat a l’optativa amb la interpretació, a classe de català llegint el llibre, a classe de ciències socials amb la part històrica i també fent classes de cant amb el professor de música. A més a més, tot 4t vam anar a la Maternitat d’Elna i a la platja d’Argelers, un antic camp de refugiats, i vam tenir el plaer de conèixer l’Assumpta Montellà, l’escriptora del llibre, la qual ens ha ajudat molt en la nostra creació.
Nosaltres, amb el projecte de La Maternitat, hem crescut com a persones i hem après infinites coses. Considerem que ha passat a formar part de les nostres vides. Hem aconseguit posar-nos en la pell dels que ho van viure i també conèixer la nostra història. Hem descobert que hi va haver persones que es van implicar socialment.I hem pres exemple i ens hem conscienciat que no només és cosa del passat, que actualment també passen aquestes coses i no fer res no és la solució. Creiem que la nostra obra no ha sigut una obra qualsevol, ha sigut una obra per reflexionar i canviar la mentalitat.
Ona Lasheras Saiz
IMATGES