El dijous 8 de setembre dos alumnes de 2n de Batxillerat Tecnològic, Lucas Juvero i Oriol Serra, acompanyats pel seu professor i tutor del TdR, Gregori Moreno, es van desplaçar a Madrid per fer una visita al Ciemat (Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas. En aquesta instal·lació, situada a la ciutat universitària de Madrid, s’hi estudien diferents àmbits de la tecnologia energètica.

Vam visitar l’edifici dedicat a la fusió nuclear, per la relació entre el treball de recerca que fem i les investigacions i recerques que s’estan duent a terme en aquesta secció del Ciemat. La visita va ser guiada per Isabel García, una integrant de l’equip d’investigació de fusió nuclear.

 


entrada al Ciemat

Ens van mostrar un confinador magnètic tipus stellarator. El propòsit de les investigacions és aconseguir l’estabilitat del plasma de l’hidrogen, en col·laboració amb altres equips europeus, del Japó i dels EEUU. Els resultats els estudia una comissió científica amb l’objectiu final de resoldre els problemes en la construcció d’un prototipus de reactor de fusió nuclear a Cadarache (França) funcional en uns 10-15 anys.

També ens van mostrar els sistemes d’escalfament per microones, d’injecció d’àtoms de Cesi per a l’estudi del plasma, el llançador de crioprojectils a 10 Kelvin per a l’estudi d’inestabilitats, l’alimentador d’hidrogen, el làser per a l’estudi de propietats, i les sales de control, amb les estacions dels enginyers i els científics. L’hidrogen utilitzat no té neutrons per evitar radiacions (no és deuteri ni triti), etc. Si voleu saber més haureu d’esperar a l’exposició dels Treballs de Recerca!

Podeu trobar informació divulgativa a https://www.youtube.com/watch?v=X9t4-z1JmNM

El resultat d’aquest viatge va ser molt gratificant, doncs tant els alumnes com el professor vam aprendre molt sobre el tema que estem investigant amb el tdr i ens vam emportar també una entrevista d’una professional del tema.