Dimecres 18 de novembre.- L’alumnat de 1r i 2n Batx Científic-Tecnològic va assistir a una xerrada-taller organitzada per la Facultat de Matemàtiques de la UB: “El que diuen els nombres”. Els nombres aleatoris o pseudoaleatoris, la probabilitat de treure dos uns al llançar dos daus alhora…, una pinzellada de la branca de les matemàtiques que és la probabilitat,

Fabricar nombres aleatoris és una tasca que no hauria de deixar-se als humans”. Aquesta frase és d’en Mads Haars, professor del Trinity College de Dublin i creador del popular generador de nombres aleatoris on-line random.org, i conté una mica de veritat. Per raons evolutives estem ben preparats per conèixer i generar patrons, i tenim dificultats per pensar en esdeveniments impredictibles.

En aquesta xerrada-taller, van il·lustrar aquest principi amb uns experiments realitzats en directe. A més, van explicar com aquesta tendència humana a generar patrons pot utilitzar-se per descobrir fraus en diferents activitats, incloent eleccions de càrrecs polítics, declaracions a hisenda i teories científiques. Això ens va donar ocasió de discutir sobre l’esquiva noció d’aleatorietat, el comportament d’alguns processos aleatoris i com podríem fer per generar nombres (gairebé) aleatoris.