Un any després d’haver iniciat el primer projecte pilot de robòtica amb un robot LEGO Mindstorm (curs 2012-2013), el curs passat vam decidir que havia arribat el moment d’implementar la robòtica al Bellera aquest 2014-2015.

El que encara no sabíem és que seríem un dels 50 centres de Catalunya que participarien en la primera edició del projecte “Impulsem la robòtica!”
El projecte “impulsem la robòtica!” és un projecte del Departament d’Ensenyament (+info) amb el suport de la fundació “La Caixa” i desenvolupat per Arduino Verkstad que introdueix l’alumnat al món de l’electrònica d’una forma pràctica i creativa.

En aquest projecte l’alumnat treballa amb entorns de desenvolupament Processing i Arduino i amb plaques Arduino, que són petits ordinadors amb els quals es pot llegir informació de diferents sensors, així com controlar llums, motors i moltes altres coses.

El projecte es basa en una filosofia col·laborativa i eminentment pràctica on l’alumnat pot passar de ser exclusivament consumidor de tecnologia a formar part del seu procés de desenvolupament. La durada d’aquest projecte, que s’encabeix en la optativa de tecnologies de quart d’ESO, és de 16 setmanes durant les quals:

– l’alumnat comença iniciant-se en la creació d’imatges i animacions amb Processing
– continua descobrint la programació amb Arduino
– s’introdueix en l’electrònica digital i analògica
– i acabarà creant un projecte propi (treballant en grup)

Aquests projectes dels alumnes es presentaran en una fira final de projecte amb la resta dels 50 instituts, el dissabte 31 de gener al Cosmocaixa de Barcelona. De moment, el que us podem dir és que el ritme és molt intens, que estem aprenent un munt i que estem encantadíssims amb el material, la metodologia de treball i en general amb aquesta proposta del David Quartielles i els seus companys de la Universitat de Malmö (Suecia).