Contaminació Lumínica      

Laura Rodríguez

Des de fa un  temps  el problema de la contaminació lumínica ha anat preocupant els polítics, els administradors, els tècnics, els ciutadans, els astrònoms professionals i els amateurs. Vegem per què.  

 

Què entenem per contaminació lumínica?

La contaminació lumínica és l'excés de brillantor del cel produïda per la dispersió de la llum artificial en els gasos i partícules de l'aire, causada per la mala qualitat de l'enllumenat exterior, ja que envia part de la llum al cel en comptes d'enviar-la allà on ha d'anar.

Evitar  aquest problema no vol dir treure l'enllumenat públic ni res d'això sinó que s'ha de racionar aquesta llum que produïm.  

Quins problemes hi podem trobar?

La CL no només no deixa veure clarament el cel, sinó que és responsable d'una gran despesa energètica i econòmica, i per tant significa una greu agressió per al Medi Ambient. 

També pot influir en els accidents de trànsit, perquè la mala il·luminació enlluerna. Com que estem tan acostumats a rebre molts estímuls visuals, la CL ens passa desapercebuda. Aquests efectes ens toquen de ben a prop, per això sempre hem d'estar alerta i afrontar-los.  

· Pèrdua energètica i econòmica.

En algunes poblacions perden més del 50% de l'energia per il·luminar zones privades i públiques i, només a Catalunya perdem uns 20 milions d'€ l'any i, a sobre que es perd, aquesta valuosa energia la paguem amb els impostos.  

· Agressió a animals nocturns i migratoris.

Els insectes, majoritàriament, fan vida nocturna i per tant hi estan acostumats, però amb la introducció d'una gran quantitat de llum s'alteren les relacions de depredador-presa, es crea aïllament genèric, es desequilibra la resposta sexual i de creixement de plantes i animals. Segons un estudi, hi ha espècies nocturnes que han desaparegut de zones declarades PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural)

Però això no només passa als insectes sinó  també a les aus, que molts cops pateixen desviaments de les seves rutes (cigonyes i grues).

· Falsa seguretat.

Normalment diem que si tenim llum estem més segurs, però hem de pensar que la llum en excés ens pot enlluernar i facilita la tasca als possibles agressors, ja que perdem agudesa visual i a sobre produeixen més ombres i més amagatalls on poder amagar-se. Uns estudis a Gran Bretanya demostren que el nombre d'accidents no disminueix en les rotondes il·luminades; deu ser perquè estan mal senyalitzades o per l'excés de llum?

  Com podem evitar la CL?

Com hem pogut veure, reduir la CL no vol dir apagar els llums ni il·luminar pitjor, al contrari. Només s'han de seguir 4 indicacions molt importants:

 

   

  · Il·luminar amb bombetes de vapor de sodi de baixa pressió.

Consumeixen 5 vegades menys que les incandescents.  

Lluminàries d'ús ornamental % FHS menor o igual a 5

· No il·luminar horitzontalment

Pot semblar que aixecar focus al cel en horitzontal ajuda a veure més lluny, però no és cert, ja que l'energia d'aquest disminueix amb el quadrat de la distància. Podem evitar-ho si utilitzem reflectors asimètrics que mantinguin la llum en paral·lel cap al terra enviant-la allà on vulguem.

Exemples:

Lluminàries d'ús vial (carretera, etc.) % FHS menor o igual a 0,2.

Lluminàries d'ús viari (carrer, etc.) % FHS menor o igual a 1,5.

Lluminàries d'ús en zones de vianants % FHS menor o igual a 2

· Il·luminar per sota del nivell màxim recomanat pel CIE  (Comité International de l’Eclairage).

Ultrapassar els límits és matar mosques a canonades, així com augmentar el consum, les molèsties (enlluerna, intrusió lumínica, etc.) als usuaris i, per efecte dominó, fer que els veïns de carrers o places adjacents vulguin més llum perquè en perceben menys que el carrer veí.

D’altra banda, cal conèixer les possibilitats de cada tipus de bombeta. Així allí on calia una làmpada de vapor de mercuri de 175W, ara en podem posar una de vapor de sodi a baixa pressió de 55W obtenint el mateix nivell d'il·luminació (7140 lúmens VM contra 8000 pel VSBP) ! Menys consum i millor il·luminació.

· Apagar els llums quan no siguin necessaris.

Sembla lògic i tots ho fem a nivell domèstic però això ja no és tan corrent quan sortim al carrer. Per què hem de tenir tota la nit un monument il·luminat si ningú l'aprecia? Cal  il·luminar l'interior de les rotondes? Il·luminar rètols i oficines en plena nit quan ningú es pararà a  mirar-los? Quin sentit té tot plegat?  

 Quant  podem estalviar ?

Els avantatges d’evitar la contaminació lumínica no són només econòmics; de tota manera, si només ens fixem en el cost econòmic, ja tenim prou raons per adaptar l’enllumenat. Per exemple el cas de Figueres. Fa uns anys l'Ajuntament d'aquesta localitat va adaptar l'enllumenat per tal de reduir despeses.  

Abans d’iniciar el projecte tenien una despesa de 60 milions pta./any en consum elèctric. Van invertir 21 milions de pta. en dos anys per adaptar l'enllumenat i evitar la CL. L'estalvi que van aconseguir va ser de 15 milions pta/any. L’estalvi assolit per zones varia del 25% al 44% segons els casos. Veiem clarament que el retorn de la inversió és molt ràpid , sense comptar el benefici que n'obtenim  respectant el medi ambient.

Per a una informació més completa poseu-vos en contacte amb FISERSA. Si uns anys enrere evitar la contaminació lumínica “només” era per a molta gent la diferència entre veure o no veure la Via Làctia des de zones urbanes ( per cert, l’has vist algun cop ?), ara és una cosa que ens afecta a tots.  

 

  Collcerola

Per tornar enrere