CANVIS EN L' AGRICULTURA I LA RAMADERIA

vinyes
blat de moro
hort
Autor desconegut. Fons Ajuntament de Granollers. AMGr-Arxiu d'imatges
Naima i Berta. 2008
Naima i Berta. 2008

ABANS

Gairebé tothom que vivia a Palou feia de pagès fa 40 anys. Es conreaven cereals com el blat, la civada i l'ordi o també patates, faves, pèsols... També hi havia vinya, el raïm que sortia d’aquí l’aixafaven i en feien el vi que després es bevia a les cases de pagès.

Les propietats es separaven en parcel·les i normalment les cases de pagès estaven al costat dels camps de conreu.

Viure de l’agricultura i la ramaderia era molt difícil. Hi havia horts i també una petita part de regadiu... però la terra que s'enfilava cap a llevant o ponent era bastant seca .

Normalment tenien sis o set vaques per fer llet i una cort de porcs, uns per vendre i els altres per fer la "matança del porc " i consumir-lo a la pròpia casa. També aviram per vendre a mercat o algun ramat de bens.

ARA

Actualment l’agricultura i la ramaderia no és l’activitat principal a Palou... La terra dedicada als conreus ha disminuït i moltes persones que viuen a Palou es dediquen a altres oficis. Però també es veritat que encara els pagesos d’aquí cultiven patates, blat de moro, mongetes... tenen bestiar... tot i que, en molts casos, sigui només una feina a temps parcial.

Molts pagesos s'han fet grans i hi ha gent que es pregunta què passarà en el futur. Podrà el municipi de Granollers mantenir aquest espai "rural"? Hi haurà famílies que vulguin continuar amb les feines agrícoles? Com deia la Roser Blasco, podrà aquesta agricultura i ramaderia tan "micronitzada" ser rendible?

bens
Jaume Ventura. 1966. Fons Ajuntament de Granollers. AMGr-Arxiu d'imatges
truja i porquets
Autor desconegut . 1966. Fons Ajuntament de Granollers. AMGr-Arxiu d'imatges