[ Instal·lació ] [ Clonatge ] [ Comparació ] [ Restauració ] [ Linux a s-208 ] [ Altres clonadors ]
 Darrera actualització: 01-juny-2006 8:10

Els continguts d'aquesta plana són experimentals i tenen instruccions que poden destruir (o destrueixen) la informació dels discos. Es declina qualsevol responsabilitat.

Clonatge d'una màquina utilitzant Mondo
amb Linux Mandriva 2006

Web: www.mondorescue.org
FTP: ftp.mondorescue.org

Instal·lació de Mondo sobre Linux Mandriva 2006 (abans Mandrake)

Baixeu de ftp.mondorescue.org/mandriva/2006.0/ els següents paquets (o versió posterior):

Instal·leu els paquets anteriors. Es pot fer des del mateix entorn gràfic fent doble clic sobre el paquet.

La instal·lació de mondo demana el paquet syslinux (syslinux-1.76-18.mdk.i586.rpm). És necessari doncs tenir aquest paquet (DVD,  Internet).

Si teniu o preveieu tenir particions FAT (de 16  o de 32 bit), haureu d'instal·lar també el paquet parted (parted-1.6.23-1.mdk.i586.rpm i libparted1.6-1.6.23-1.mdk.i586.rpm). Sinó mondo es queixa de que li falta parted o ms-sys. Aquest darrer suposo que deu estar disponible en altres distribucions Linux; a Mandriva no l'he trobat.

A l'hora de fer proves he trobat que mindi (el programa que genera l'arrencada amb DVD, CD o disquet) es queixava de que no trobava lvmdiskscan ni vgscan. He instal·lat lvm2 (lvm2-2.01.09-1mdv.i586.rpm) i partir de llavors els errors ja no han sortit. No obstant un dels desenvolupadors de mondo m'ha dit que lvm no és necessari per fer anar mindi.

Clonatge de la màquina

Aneu a consola i feu:

su (per esdevenir root).

vi clona_a_dvd.sh (creació i edició de l'arxiu clona_a_dvd.sh amb l'editor vi).

Inseriu a clona_a_dvd.sh la següent línia:

/usr/sbin/mondoarchive -OVr -d /dev/hda -gF -s 4480m

En aquesta línia es diu a mondo que farem un backup (O) amb verificació (V) sobre un DVD (r) que és el dispositiu /dev/hda en mode gràfic (g), sense generar disquets d'arrencada (F) i fent servir tot el DVD (4480m).

També es pot invocar mondo directament simplement amb la comanda mondoarchive. Però jo m'he trobat que llavors assumeix que l'enregistradora de DVD és /dev/sda i la cosa no em funcionava.

Per a més informació podeu fer man mondoarchive a la consola. En el manual hi ha dues errades:

Doneu permisos d'execució a clona_a_dvd.sh:

chmod +x clona_a_dvd.sh

Reboteu la màquina i engegueu-la en mode filesafe (monousari, sense serveis). No és imprescindible però sí convenient si us voleu assegurar que no hi haurà accés al disc per part d'altres usuaris i/o processos. A més he trobat que així mondo ocupa tota la pantalla i la informació és molt més clara que amb una finestra dins l'entorn gràfic.

Aneu al directori on hagueu guardat clona_a_dvd.sh. Per exemple:

cd /home/super

Executeu l'script:

./clona_a_dvd.sh

mondo fa el backup i va demanant els DVD a mesura que els necessita.

No feu cas de l'avís que surt dient que s'ha de rebotar amb el primer DVD i fer una comparació (compare). Això és per quan realment hagueu acabat de fer tots els DVD. No toqueu doncs el botó de la unitat de DVD ni apagueu el sistema.

Podeu veure pantalles de com funciona a www.mondorescue.org/docs/mondorescue-howto.html#QUICKSTART

He fet les proves a s-208 del curs 2005-06 (HP ProLiant ML110, G2). Després d'instal·lar Linux Mandriva 2006 amb els paquets habituals, jocs i serveis (Apache, Samba, SSH) he fet un backup amb mondo i he tardat uns 30 minuts en tenir un DVD de recuperació del sistema.

Comparant còpia i sistema ...

Tot i que la còpia l'heu feta amb verificació podeu comparar-la amb el sistema, si voleu.

Arranqueu amb el (primer) DVD de la còpia.

A boot poseu expert,  ja que heu de tocar la llista d'unitats a muntar perquè l'arrencada de mondo no suporta la nomenclatura /dev/mapper però sí que veu el RAID com discos SATA.

cd /tmp

vi mountlist.txt

Canvieu els tres /dev/mapper/pdc_cccbiabi per /dev/sda, pel que ha de quedar quelcom com:

/dev/sda1 / ext3 20980858
/dev/sda6 /home ext3 221999621
/dev/sda5 swap swap 2136604

A continuació crideu mondorestore:

mondorestore

Si aquí feu un [Compare only!] i [DVD disks] veureu com es compara la còpia amb DVD amb el que hi ha al disc.

Restaurant el sistema ...

Per comprovar que realment la restauració és efectiva he destruït l'array de discos i l'he tornat a crear, pel procediment detallat més avall d'aquesta plana.

Arranqueu amb el (primer) DVD de la còpia.

A boot poseu expert,  ja que heu de tocar la llista d'unitats a muntar perquè l'arrencada de mondo no suporta la nomenclatura /dev/mapper però sí que veu el RAID com discos SATA.

cd /tmp

vi mountlist.txt

Canvieu els tres /dev/mapper/pdc_cccbiabi per /dev/sda, pel que ha de quedar quelcom com:

/dev/sda1 / ext3 20980858
/dev/sda6 /home ext3 221999621
/dev/sda5 swap swap 2136604

Ara copieu mountlist.txt sobre mountlist.original:

cp mountlist.txt mountlist.original

A continuació crideu mondorestore:

mondorestore

Seleccioneu les opcions [Interactively] i [DVD disks].

Us apareixerà un editor per canviar /tmp/mountlist.txt. Aneu amb el tabulador fins [Ok] i feu Intro.

Us sortirà el cartell:

Are you sure you want to save your mountlist and continue? (no changes will be made to your partition table at this time).

Contesteu que Sí (Yes). La següent pregunta serà:

Do you want to erase and partition your hard drive?

Contesteu que Sí (Yes). A continuació hi ha un missatge d'espera de 20 segons, per si voleu fer Ctl+Alt+Supr per aturar el procés d'esborrat, particionat i formatatge del disc.

No us espanteu! L'aplicació comença a fer coses i visualitza alguns errors però s'espavila i ho fa tot. Després de refer el disc us dirà si voleu recuperar les vostres dades:

Do you want me to restore all your data?

Evidentment Sí (Yes).

També hi ha una pregunta que demana si voleu etiquetar les particions. Contesteu per Sí (Yes):

Label your ext2 and ext3 partitions if necessary?

I finalment la pregunta del segle:

Initialize the boot loader?

Contesteu que Sí (Yes) i us dirà:

Did you change the mountlist?

Aquí poseu que No!

I l'arrencador grub s'instal·la correctament!

Traieu el (darrer) DVD de còpia i reinicieu la màquina. Veureu com tot torna a ser com abans de la "catàstrofe".

Darreres proves

Fent més proves m'he adonat de que tot i que el sistema funciona a la perfecció, la utilitat lvmdiskscan em mostrava sda particionat i sdb sense particionar.

La instal·lació estàndard de Mandriva no fa servir lvm. Com ja he comentat més amunt he instal·lat aquest paquet perquè mondo el buscava. Fent un lvmdiskscan abans de restaurar, el sistema mostra sda i sdb particionats de la mateixa forma.

Llavors, si lvmdiskscan mostra sda i sdb diferents, com és que l'array (per hardware, no ho oblidem) està en condicions òptimes a l'engegar l'equip? MISTERI!

He fet una prova traient un dels discos. Llavors l'array ha passat a situació degradada. He tornat a posar el disc, he reconstruït l'array i HO HE PERDUT TOT!

Finalment he tornat a fer el procés de recuperació del sistema, però ara per partida doble. És a dir que l'he restaurat amb un /tmp/mountlist.txt apuntant a /dev/sda i després amb un altre apuntant a /dev/sdb.

I Efectivament mondorestore veu dos discos en lloc d'un perquè els particiona, els recupera i hi posa grub a cadascun d'ells. NOU MISTERI! Tenim un RAID per hardware, que hauria de ser transparent, i no ho sembla (per a mondorestore).

Ara lvmdiskscan mostra els discos particionats igual.

Em queda tornar a degradar l'array per veure què passa ara ...

Doncs ja sé què passa. M'he quedat un altre cop sense màquina! O sia que com a RAID això no xuta, almenys després de restaurar la màquina.

La següent prova feta ha estat "sacrificar" el RAID. He començat a muntar la màquina amb només un disc. Tot correcte, el disc és ara sda. Però com que el món dels bits té moltes sorpreses m'he trobat amb la màquina penjada l'endemà.

Fent totes les proves ja se m'havia penjat un cap de setmana però no en vaig fer massa cas.

Ara això m'ha fet reflexionar i he acabat per tornar la màquina al seu estat inicial (amb la tarja RAID de Promise) i seguir amb FreeBSD que ho veu tot a la primera i sempre se m'ha comportat com el sistema més estable que conec. El clonatge el faré/provaré amb g4l arrancant amb un knoppix, tal com m'han aconsellat en un dels fòrums de FreeBSD.

Com fer funcionar Linux a s-208 del curs 2005-06
(HP ProLiant ML 110, G2 amb tarja RAID Promise)

La tarja Promise FastTrack TX2300 que porta com a controladora RAID aquest equip sembla no ser compatible amb el Kernel 2.6 de Linux. Ho he provat amb les darreres versions de Mandriva 2006 i Ubuntu 5.1 sense poder-la fer anar. També m'ha arribat que no funciona amb LinKat. Funciona sense problemes amb FreeBSD 6.1 però, clar, això ja no és Linux sinó Unix (lliure).

Aquí teniu una sèrie d'enllaços sobre la tarja RAID de Promise:

El servidor porta, però, RAID integrada a la placa base. I aquesta sí que funciona amb Linux! O sia que al nostre servidor li sobren peces ;-)))

Per a més informació de certificacions Linux per part de HP podeu anar a:

També podreu trobar els drivers d'aquesta màquina a:

Per tant, el que cal fer és:

Fet tot això tindreu un s-208 que us arrencarà des de qualsevol dels dos DVD i amb els dos discos en mirall.

Que la sort us acompanyi!

Altres eines de clonatge lliures

Podeu provar:

He provat g4u, MIDS i g4l. Malauradament cap d'elles enregistra directament a DVDs, cosa que mondo sí fa. En canvi, totes elles (g4u, MIDS i g4l) poden guardar/recuperar la imatge en un servidor FTP, una opció a considerar ...

 

[ Consultes ]

Autor: Josep Pujadas i Jubany
© 2006. Tots els drets reservats