GASTRONOMIA

 


QUESADA

Ingredients:

1 quilo de lechecuajada (queso pasiego fresc) sense sèrum (1 litre de llet bona de vaca i 2 culleres de soca-rel)
350 grams de sucre
150 grams de farina
3 ous
100 grams de mantega
1 closca de llimona
1 cullerada de suc de llimona
canella molida
sal

Procés:

Barregem la llet (escalfada a uns 36 º) amb les dues culleradetes de quall, barregem bé deixem reposar de 4 a 6 hores, fins que s¡obte una llet quallada. Es barreja la llet quallada esmicolada amb la farina, el sucre, els hous batuts i la mantega. Es masa fins obtenir una pasta completa homogénea. S'afegeix la ratlladura de llimona, un pessic de sal i la culleradeta de suc de llimona. És remou enèrgicament perquèno quedin grumolls.  Es posa en un motlle, (en cassola de fang, porcellana o alumini), a cual previament s'ha juntat bé amb 30 grams de mantega, anyadint canyella molida per sobre. Després es posa al forn i s’enforna primer a tempueratura alta i després uns 50 minuts a mitja temperatura i així fins que es tosti bé. Deixem després uns minuts el forn apagat i la quesada dins. Antigament, segon alguns estudis del món pasiego, s’empraba mel en comptes de sucre i es coïen en forn de llenya, després de haver fabricat el pà, el que els proporcionaven era una gràcia especial. En la actualitat existiesen diferencies en els ingredients per l'elaboració de les Quesadas pasiegas, disposant de diferents receptes en varis llibres de cuina cantabra. Uns substitueixen la base de formatge pasiego per Iogurt , altres ho substitueixen per formatge de Burgos o cuajada vasca, la mantega, sucre, ous, farina i llimona (tant rapa dura com en suc) són sempre empleats i la farina de Tirgo de vegades es Sustitueix per farina de blat refinada.