Quin sistema operatiu fem servir?

Els miniportàtils estan configurats amb Linux Ubuntu 16.04 LTS

En el número de versió, 16 vol dir any 2016 i 04 mes d'abril. Les sigles LTS signifiquen Long Term Support. Indiquen que la versió té tres anys de suport/actualitzacions.

Qualsevol programa que utilitzis ha de ser compatible doncs amb Ubuntu 16.04. Pot ser que en algun lloc vegis 16.4 en lloc de 16.04. És el mateix (abril de 2016).

Les versions d'Ubuntu també reben un nom. En el cas de la 16.04 LTS el nom és Xenial Xerus.

A https://ca.wikipedia.org/wiki/Ubuntu s'explica força bé què és Ubuntu, una de les distribucions de Linux més populars.

Cap al final d'aquesta adreça hi ha webs on es poden consultar coses sobre Ubuntu, https://ca.wikipedia.org/wiki/Ubuntu#Enlla.C3.A7os_externs


L'escriptori

Linux permet tenir diferents escriptoris, segons la potència de l'ordinador i els gustos dels usuaris. Nosaltres fem servir l'escriptori LXDE, que no necessita màquines gaire potents i així va més ràpid. És per això que a l'arrancada del teu ordinador veus Lubuntu (LXDE amb Ubuntu).


Per què Linux?

Al Bellera hem tingut sempre el mateix sistema operatiu i programes a tots els ordinadors. D'aquesta forma es poden fer totes les tasques a qualsevol equip (amb més o menys rapidesa, segons la potència de l'ordinador) i aquesta estandardització permet donar un bon suport a els/les usuari/usuàries.

Com que els ensenyaments artístics necessiten programes molt concrets es va optar, anys enrere, per Windows com a sistema operatiu d'escriptori. No així en els servidors, que funcionen amb Linux Ubuntu Server i també amb FreeBSD (UNIX lliure).

La utilització de Windows va ser possible degut a que el Departament d'Ensenyament pagava el sistema operatiu, els programes d'usuari i les eines de protecció dels ordinadors (antivirus, congelador...)

En els darrers anys hem anat eliminant els programes de pagament. Per exemple, la darrera versió d'un programa d'ofimàtica que el Departament d'Educació va subministrar a les escoles va ser el Microsoft Office 2000. És per això que ara només fem servir el LibreOffice.

Els fabricants d'ordinadors tenen acords amb Microsoft. Quan un equip arriba al mercat ho fa amb la versió Windows que hi ha en el moment en què es va fabricar. A més, els fabricants inclouen un munt de programes-esquer que només funcionen durant uns dies perquè els acabis comprant. El cas més clar és el dels antivirus.

El resultat és que cada cop que compres un equip tens un Windows i una sèrie de programes-esquer que van canviant en el temps. Al Bellera el que fem cada cop que arriba un ordinador nou és deixar-lo amb la configuració que tenim a la resta. Naturalment, respectant la legalitat...

En el cas dels miniportàtils ja ens n'han arribat quatre versions diferents. Això voldria dir treballar amb quatre comportaments diferents. Per tant, com sempre, hem fet una configuració estàndard... amb Linux Ubuntu 16.04 LTS (Xenial Xerus).

D'aquesta forma ens estalviem un munt de problemes tècnics (virus, troians, seguretat...), d'assistència (tothom té el mateix) i legals (els programes que hi ha a l'instal·lador de paquets són tots lliures).

Molta gent discuteix sobre què és millor, si Windows o Linux? La resposta és que depèn de què vulguis fer amb l'ordinador. I pel que s'ha de fer amb els miniportàtils, sens dubte, Linux va més bé.

http://whylinuxisbetter.net/cat/ trobaràs més informació...


Darrera modificació: diumenge, 17 de setembre 2017, 16:50